2011. október 22., szombat

Szőke Tisza

A mai nap egy olyan látnivalót találtam Szegeden, ami mindvégig ott volt a szemem előtt, csak nem tudtam, hogy kell odamenni :). Bevallom, a múltkor azt hittem, nehezebb, és feladtam a küzdelmet.
Nemrég töltöttem fel egy képet a Szőke Tisza nevű hajóról, vagyis miután a képet feltettem, néhány "rajongóm" segítségével kiderült, hogy ez a neve.Sajnos évek óta csak ott "porosodik" árván.


Ezt a képet a Szegedhez közelebbi oldalról lőttem, ami azt jelentette, hogy ennél közelebb onnan nem tudtam volna menni a hajóhoz, maximum a vízben, de ahhoz már hideg volt, hogy ott lubickoljak, meg hülyének is néztek volna (bár ez nem mindig zavar) :) Ja és két szunyókáló hajléktalanon is át kellett volna gázolnom, úgyhogy inkább nem kockáztattam a testi épségemet épségüket.

Ekkor vetődött fel bennem az igény, hogy én ezt a hajót valahogy mindenképpen meg akarom közelíteni. Gondoltam, ha erről az oldalról nem megy, majd megyek a másik irányból.
Ma kibicikliztem Tápéra (egyébként nem emiatt, ezt teljesen véletlenül jött, hogy hééé, hát innen lehet hogy elérem a hajócskát), egészen a kompig, onnan pedig a töltésen visszaindultam, gondoltam, előbb-utóbb ott lesz az, és lám, inkább előbb,de a hajó ott várt a kikötő kellős közepén. Mintha csak rám várt volna tényleg :) Leírhatatlan érzés ezt látni. Kb mint mikor először látod a tengert, olyan élmény. Persze akik járnak ebbe a kikötőbe gyakran, vagy ott horgásznak, ők már észre sem veszik hogy ott van, mintha mindig is ott lett volna.
Már csak a vízhez kellett közelebb mennem, hogy normális képet is tudjak csinálni.
Háátő, mivel megint a "lökok" tornacipőmben voltam, aminek baromira csúszik a talpa, így a gátoldalon nagyon otthonosan, inkább cipő nélkül, zokniban másztam le :D Pár horgász érdeklődve figyelte ezt a mutatványt, de ez az én örömömet cseppet sem zavarta meg.
Egyébként fura volt, hogy a víz közepén van, mert a múltkor, mikor a másik helyről fényképeztem, mintha jobban a parton lett volna kikötve. Meg is kérdeztem egy horgászt, hogy valaki elmozdította ezt a hajót mostanában? :))) De megnyugtatott, hogy dehogy, évek óta ugyanitt áll, és csak eszi a fene :)
Ez akár szó szerint értendő is lehet, tényleg így van sajnos. Még egy bokor is kinőtt az oldalából, annyira el van felejtve ez a "ladik". Azt mondják, régebben két diszkó is működött rajta. Hát, jó bulik lehettek :)
Nem tudom mit lehetne vele most kezdeni, biztos hogy lehetne hasznosítani valahogy, de egy ilyen kincset nem szabadna csak úgy kirakni ide a világ végére, mint valami utolsó szemétdarabot, és rábízni a sorsát az időjárás viszontagságaira. Ha nyernék a lottón, biztos megvenném, és benne laknék :)






Lehet hogy a képeken nem jön át ez a magányos hangulat, de valami iszonyú jó "atmoszférája' van ennek a helynek. Ami még egy kis pluszt adott az egészhez nekem, hogy a környéken folyamatosan valamilyen süteményre hasonlító illatot éreztem, talán marcipán :D. Lehet hogy van ott valahol a közelben egy marcipánüzem :))
Elhatároztam, hogy télen is meglátogatom majd a Szőke Tiszát, mikor havas lesz a táj, és a víz majdnem befagy, meg én is :D
Ha tényleg befagyna, akár be is sétálhatnék rajta :) így viszont egy csónakot kell szereznem legközelebb.
És valamikor éjszaka is meglátogatom majd, mikor telihold lesz. De akkor félni fogok... nagyon :)





1 megjegyzés:

Marci11 írta...

Hát igen ami jó és szép volt azt hagyják elpusztulni.Nekem a törzs helyem volt 1996-1999-ig akkor diszkó volt és olyan bulik voltak rajta,hogy leírhatatlan.Életem legszebb napjait töltöttem rajta amit soha nem fogok elfelejteni.De sajnos mindenki a pénzt szedte ki belőle így ez lett a sorsa most huzták ki oldalra úgy,hogy megnézheted közelről is elég szomorú látvány és sajnos senki nem tesz érte semmit.Attol félek nehogy szét darabolják úgy érzem de ne legyen igazam nem sok van neki hátra hisz az alja már betonnal van kiöntve és egy kicsit a jobb oldalára van dölve meg lehetne menteni de 600- millio forint kell hozzá az pedig nekünk kis embereknek nincs ha gondolod rámehetsz de nem ajánlatos mert nagyon baleset veszélyes még egyszer én is meg nézném belülről.Talán úgy lehetne megmenteni,vagy legalább időt adni neki kell egy mozgalmat vagy valamit csinálni,hogy ne darabolják szét esetleg meglehetne csinálni önkéntes munkával dehát nem tudom van e ennyi összetartás az emberekben.Ha van ökleted szívesen meghalgatom sőt találkozhatnánk is és kiagyalhatnánk valamit.Itt az email címem írj nyugodtan vagy írjatok ha bárkinek van valami jó ötlete,hogy megmentsük ezt a kincset mielött még késő volna,Email daytona333@freemail.hu.Üdv mindenkinek Marci

Megjegyzés küldése

 

Képtelen leképek Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger